Ens agrada transmetre en la vinya, com en el celler i en l’activitat enoturística, la personalitat d’un territori, d’un raïm i de la gent que el fa possible. En definitiva, la definició de vi com a cultura.

L’Enric Gil és una figura destacada dins del nostre celler, doncs és la persona que idea els vins i controla que el resultat sigui excepcional, un vi innovador i de qualitat. Parlem amb ell per conèixer una mica més sobre el seu excel·lent treball i saber quina és la seva visió de futur del vi català.

Què és el que fas a Can Roda?

Soc l’encarregat de gestionar la part tècnica i de producció del celler. Això inclou tant la gestió de la part de viticultura, com plantacions, podes, tractaments, i tot el relacionat amb la vinya fins al moment de la verema, com la part de celler que inclou les fases dels processos d’elaboració, criança, embotellat, pels diferents tipus de vins que elaborem, tant blancs, rosats, negres, escumosos i dolços, i l’anàlisi dels vins elaborats.
En paral·lel, m’encarrego de la part administrativa dels Organismes implicats en vinya i celler, com son els Departaments d’Agricultura, Sanitat, Denominació d’Origen, Auditories de Qualitat, Traçabilitat alimentària, CCPAE, Impostos Especials, etc.

Com és el teu dia a dia?

Depèn molt de l’època de l’any en que ens trobem. L’activitat durant els mesos de verema i posteriors, està directament lligada a l’elaboració i seguiment dels diferents tipus de vins que elaborem, i em dedico a anar preparant les diferents gammes de vins que elaborem per al seu embotellat. No ens guiem amb uns patrons pre-establerts sinó que amb una planificació prèvia d’acord amb la part comercial i la de gestió, vaig avançant i solapant feines de gestió, celler i vinya, i tastos.

Quina experiència tens?

Em dedico al món de la viticultura i enologia des de l’any 1989, en que vaig començar d’assessor freelance de cellers de diferents zones. Durant aquests anys he assessorat cellers de totes les DOs catalanes, així com cellers d’altres zones com són les DO Rioja, Toro, Campo de Borja i Jumilla. Molts kilòmetres i molta feina però adquirint un valuós bagatge personal en el referent a coneixement de diferents zones vinícoles, diferents elaboracions i la particular idiosincràsia de cada zona en referència a varietats, sistemes d’elaboració i tracte amb la gent.

Amb qui col·labores?

Actualment i compaginant la meva activitat a Can Roda, estic elaborant vins a la DO Penedés/Cava (Parató Vinícola, Celler Eudald Massana i Mas del Vidre), DO Costers del Segre (Celler Cercavins i Celler Cal Cabó), DO Catalunya (Celler Can Paloma), DO Tarragona (Vins i Olis Escoda) a banda de col·laboracions puntuals en cellers de DOQ Priorat , DO Terra Alta i com a formador d’Enologia, Viticultura i Tast per a diferents entitats.

Quan i com et podem trobar a Can Roda?

Sense dies ni horaris fixes, en funció de la gestió de les diferents feines que fem al celler i la vinya. El fet de disposar d’equips humans qualificats en els altres cellers em permet poder dedicar el màxim de temps possible al nostre celler.

Què busques amb els teus vins?

Jo definiria els objectius que busquem en els vins amb tres conceptes: caràcter, territori i franquesa. Ens agrada transmetre en la vinya, com en el celler i en l’activitat enoturística, la personalitat d’un territori, d’un raïm i de la gent que el fa possible. En definitiva, la definició de vi com a cultura.

Quin creus que és el futur dels petits cellers a Catalunya?

Malgrat la creixent polarització del sector cap a cellers de gran producció, penso que els petits cellers de tot Catalunya poden oferir molt del que els grans no ho poden fer: Control absolut de la matèria primera, marcar personalitat en els vins i apropar-nos al consumidor final de la manera més franca possible, obrir als petits elaboradors multitud de possibilitats que afavoriran la nostra supervivència.

Esteu pensant en noves idees a Can Roda per aquest 2021?

Sempre estem pensant quines noves possibilitats ens pot donar el raïm que conreem a nivell de noves elaboracions. Ens agrada experimentar i alhora passar-ho bé amb aquesta feina. Per a aquest 2021 estem pensant en aprofitar una petita joia enològica que ha caigut a les nostres mans en forma de vi centenari, i d’altres projectes que potser veuran la llum aquest 2021 serà una microvinificació experimental d’un escumós ancestral o d’un vi natural, en funció de com ens arribi aquesta propera verema.

Com podeu veure, l’Enric és un llibre obert a l’hora de compartir coneixements del vi. El podeu trobar guiant alguna de les nostres tasts de vins o rondant pel celler en època de verema. Si teniu més preguntes sobre l’elaboració del vi o altres conceptes, no dubteu en enviar-nos els vostres dubtes o curiositats.

Enric Gil Expert vi Celler Can Roda
Segueix informat

Si vols rebre descomptes exclusius subscriu-te a la nosta newsletter