Aquest mes et portem un plat a base de pèsols frescos del Maresme, que tenen una gran dolçor.

Les primeres referencies del pèsol maresmenc es troben al municipi de Llavaneres doncs l’origen del seu cultiu està lligat al mar, ja que els primers a sembrar-ne van ser els pescadors de la zona. Ho feien quan no podien sortir a pescar i els primers cultius que van plantar van ser entre les vinyes, com a cultiu complementari.
Així doncs, no pot faltar dins del nostre receptari, doncs el tenim ben a prop de Can Roda.
Concretament, les varietats de pèsol que hi ha a la comarca són: ganxo, floreta, garrofal, o el mes comercial, Utrillo.

La tècnica que utilitzem en aquesta recepta és la d’ofegar. S’ha de coure amb poca aigua, a foc suau i ben tapat.

Prepara la recepta dels pèsols del Maresme ofegats amb tranquil·litat

Ingredients per a quatre persones:

  • 1,5 kg de pèsols amb la seva tavella
  • 6 alls tendres
  • 1 ceba tendra
  • 1 tall de cansalada viada del coll si pot ser
  • 1 botifarra negre
  • ½ got de vi ranci
  • 1 fulla de llorer
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Passos:

  1.  Destavellem els pèsols, que vol dir treure’ls de dins de la tavella.
  2. Sofregim la cansalada en una cassola amb oli una mica calent a foc mig i la retirem quan ja agafa una mica de color.
  3. Aboquem la ceba i l’all tendra en aquesta cassola i deixem que es vagin estovant mica en mica fins que estiguin transparents.
  4. Afegim el vi ranci i quan l’alcohol s’hagi evaporat afegim els pèsols desgranats, la fulla de llorer, un pessic de sal i dues cullerades soperes d’aigua
  5. Remenem, tapem la cassola i deixem que es vagin coent o “ofegant” amb el seu propi vapor
  6. Ho deixarem uns 12-15 minuts depenent de la grandària del pèsol i anem remenant o sacsejant la cassola un parell de cops.
  7. Abans d’acabar la cocció afegim la botifarra negre tallada, salpebrem i si ja son cuits ja els podem servir al plat.

Marida amb vi dolç aquest plat de pèsols ofegats del Maresme i sorprèn per la combinació de gustos

Maridatge: Vi dolç Penjat d’un fil

Aquí ens agrada fer un maridatge agosarat a l’hora que sorprenent.
La dolçor moderada i el punt d’acidesa del nostre vi dolç natural de panses “Penjat d’un fil” ens dona un maridatge perfecte amb la dolçor dels pèsols del Maresme.
Les aromes del raïm i la fruita que trobem en aquest vi es complementen molt bé amb el nostre plat.

Si t’agraden les nostres propostes de maridatges de vins, no pots perdre’t les experiències enològiques que oferim a Can Roda: sopar amb maridatges de vins, tasts de vins i formatges, curs de cuina de temporada, etc. Pots reservar el dia que et vagi millor i venir acompanyat de qui vulguis.

recepta pesols ofegats del maresme - celler can roda
Segueix informat

Si vols rebre descomptes exclusius subscriu-te a la nosta newsletter