Soc curiosa i amant del coneixement i el món del vi, m’encanta perquè és infinit i sempre diferent, requereix atenció, sensibilitat i formació continua.
Aquest mes us volem apropar al món del vi des d’un punt de vista diferent al que estem acostumats. És per això que entrevistem la Clara Antúnez, sommelier amb molta empenta, doncs és cofundadora i directora d’experiències a La Gastronòmica, empresa dedicada a donar a conèixer el vi i la gastronomia i a assessorar a empreses del món de enogastronòmic (restaurants, càterings, cellers, empreses agroalimentàries…).
En aquesta entrevista podràs conèixer una mica més sobre la seva visió curiosa del món del vi i el projectes que té entre mans; entre ells, el Visensitive, que celebrarem al nostre celler el proper dissabte 12 de juny.
Com va començar el teu interès pel món del vi?
Doncs va ser una carambola, jo havia fet la diplomatura de nutrició humana i dietètica després un màster de comunicació i gastronomia i em faltava formació en anàlisis sensorial per poder fer una bona educació nutricional. La única professió especialitzada amb el tast era la de sommelier i m’hi vaig tirar de cap. El món del vi, si tens bons mestres, atrapa. I jo em vaig quedar atrapada, però sempre amb una mirada més oberta que un sommelier “tradicional”.
Soc curiosa i amant del coneixement i el món del vi, m’encanta perquè és infinit i sempre diferent, requereix atenció, sensibilitat i formació continua.
Amb què t’inspires per crear les teves històries sobre vins?
Em deixo portar per les sensacions i miro de crear llaços amb el coneixement. La meva mirada de 360º em permet connectar conceptes, disciplines i crec que un aspecte fonamental és tenir molt clar qui és l’interlocutor i/o espectador. No podem explicar un vi de la mateixa manera per un sommelier, per un amant del vi o per un infant. I hem de ser capaços de captivar i fer gaudir a tots i cadascun d’ells. Perquè el vi és un producte que forma part del nostre ADN, i cal que tothom es senti còmode.
Quins són els teu vins preferits? I per què?
Necessitaria més preguntes per respondre correctament… per exemple per quin moment? Amb qui me l’he de prendre? Què menjaré? Estació de l’any? Amb quin recipient el podré servir? Etc. Etc.
Se m’ha posat la pell de gallina amb vins antagònics, soc molt eclèctica amb termes de sabors.
Què destacaries dels vins del Celler Can Roda?
Son vins amb un caràcter i una personalitat fàcils de reconèixer. Entre ella comparteixen frescor i vivacitat.
Quin és el lloc més singular o espectacular on has portat a terme un dels teus tastos de vins comentats?
Uau, què difícil! En tinc varis clavats a la memòria, però potser un dels més increïbles va ser dins una església romànica del segle XII, amb l’espectacle de vi de violoncel.
Com és que vas començar a col·laborar amb La Gastronòmica? Què t’uneix a aquest projecte?
En Jaume i jo som les ànimes de l’empresa. L’hem parida junts. És una manera de viure.
Què és el que més t’agrada de col·laborar amb el dúo Aquell Parell?
Són uns músics excel·lents, amb molta empenta, sensibilitat i ganes de fer les coses ben fetes. I en tots els espectacles que fem es fa màgia a l’escenari.
Col·labores amb molts cellers de Catalunya, què et crida l’atenció dels vins de la nostra terra?
L’aspecte potser més important és que tenim un gruix de vins amb una relació qualitat-preu imbatible, comparant amb molts altres països del món. I lligat a això, però no tant positiu… que fins ara hem estat incapaços de posar-los al pedestal que es mereixen.
Per acabar, imaginem que amb la teva empenta tens nous projectes en ment. Ens podries avançar quins o de quin tipus?
Sí, no em sé estar parada… des de fa uns mesos estic treballant amb un llibre de gastronomia catalana que travessarà fronteres… L’estem escrivint simultàniament des de Detroit (Estats Units d’Amèrica) i Catalunya.
Com veieu, la Clara comparteix el seu coneixem no només en els esdeveniments que organitza en els diferents cellers sinó col·laborant en llibres i revistes. Sabieu que es la coautora de la Guia d’Enoturisme de la DO Alella? La seguirem d’aprop per veure què ens té preparats en un futur!