El món de la vinya és un espai que ens permet créixer, doncs cada indret és un món diferent on aquelles particularitats que majoritàriament no hi posem atenció quan es transformen en vi són les que marquen la diferència.
Avui us presentem l’Evaris March, biòleg consultor en botànica i ecoturisme, i el nostre guia del curs de plantes comestibles amb cata de vins i aperitius que portem a terme en el nostre celler.
Tot i ser un home discret, és tot un expert en plantes silvestres comestibles amb més de 20 anys d’experiència i assessora a professionals i interessats de la natura i la gastronomia sobre l’ús d’aquestes plantes en el nostres plats, ja sigui en forma de fulles tendres, brots o flors. El celler de Can Roca es troba entre el seus clients!
Amb el temps, l’Evarist ens ha transmès la seva passió per les plantes i ens ha descobert les espècies que podem trobar en el bosc que rodeja la nostra masia. Gràcies a les seves explicacions i demostracions podrem transmetre’t tots els coneixements en el curs de plantes comestibles que fam al llarg de l’any. Allà et donarem els coneixements bàsics perquè puguis sortir al bosc amb confiança i reconèixer les espècies que podràs fer servir a la cuina.
Estem molt contents de poder col·laborar amb un especialista com ell, per això li hem fet unes preguntes per poder entendre i apreciar, encara més, el nostre entorn.
Què et va agradar dels boscos de Can Roda? Hi ha alguna singularitat a la zona que podries destacar?
Doncs el que més em va cridar l’atenció és la presencia d’un bosc mediterrani típic d’alzinar amb molt bon estat, madur i amb arbres d’edats força considerables, segurament molts d’ells centenaris, el que no és gaire freqüent si mirem la zona on es troba ubicada la vinya en un espai amb molta pressió urbanística. També queden rodals de lloredes i bosquines humides que són prou interessants perquè la vegetació de rieres, en general, no es troba gaire ben conservada. Són espais lloables que hi siguin dins el vostre terreny.
Quines plantes comestibles podem trobar al voltant de la Masia?
Doncs moltes i de ben diferents. Des de les comunes esparregueres silvestres tant populars a la nostre gastronomia catalana fins a multitud de plantes aromàtiques de tota mena que inclouen les més usades en cuina mediterrània: fonoll, farigola, romaní, orenga, etc.
Com veus el futur del boscos a aquesta zona del Vallès?
El Vallès, com a moltes altres àrees de Catalunya, la superfície de bosc ha augmentat espectacularment amb l’abandó de les terres de conreu a mitjans del segle passat. Avui podem gaudir de més boscos natius que a molts països d’Europa, la Serralada de Marina n’és un bon exemple.
Podries proposar algun plat que inclogui alguna de les plantes comestibles de la zona?
Jo encara que sembli molt senzill em quedaria amb una sopa de farigola, doncs és un plat molt de casa nostre, que reflexa la cultura de l’aprofitament dels recursos que es tenen a mà, del res es llença que es torna a imposar, també posa de manifest la diversitat de receptes el que parla de la creativitat lligada a la cuina, i alhora fa amb un vincle molt directe amb la relació amb la salut quan ens alimentem, que sembla que ens n’havíem oblidat.
Quina és la teva experiència en el món de l’enoturisme ?
Doncs és diversa, tinc NaturalWalks, una empresa de guiatge especialitzada en ensenyar la cultura a través de la natura. Fem activitats de guiatge i tast de vinc en diferents DO de Catalunya, del Nord al sud i l’est a oest.
El món de la vinya és un espai que ens permet créixer, doncs cada indret és un món diferent on aquelles particularitats que majoritàriament no hi posem atenció quan es transformen en vi són les que marquen la diferència.
A la vegada ja fa uns anys vàrem dissenyar l’activitat d’un Maridatge entre flors que va valorada amb diferents premis, com ara al de l’activitat més innovadora de Turisme a Catalunya i també premiada als EEUU. Avui estem transmeten aquesta experiència personal a l’àmbit de la formació de guies i persones vinculades al món de l’enoturisme tant a casa nostre com a altres indrets com ara Xile on fa anys que assessorem a empresaris i el govern en aquest temes.
Amb quins professionals col.labores?
Tenim la sort de poder treballar amb molts i diversos professionals: des de professors i estudiosos del món de l’hostaleria i la restauració, a escoles del país i de fora, fins a la restauració – sommeliers, coctelers, cuiners, etc.- amb mirades molt diverses. Des de la cuina d’autor, per exemple de El Celler de Can Roca amb qui fa 8 anys treballo com a botànic, fins a professionals enfocats en una cuina més tradicional, saludable, local, etc.
A la vegada com que som agencia de viatges i això ens permet recórrer el país i tractar amb gent de la terra i el sector primari: gent de mar, la pagesia, el món del vi i l’oli o ramaders d’arreu i la natura que l’envolta. I òbviament tot el sector del turisme des d’hotelers fins a tota la cadena de professionals que hi són inclosos.
I el tenir el privilegi de poder treballar força a Amèrica llatina, en entorns i cultures molt diferents, des de la Patagonia Xilena fins a l’Amazonia Colombiana en aquests tres àmbits -turisme i natura, restauració i hosteleria- permet encara més poder disposar de mirades sobre els llocs força completes i relacionar-la amb com és la nostre cultura.
Com pots veure, a vegades no cal anar molt lluny per poder gaudir de nous sabors en els plats i en els vins. Ho tenim molt a prop de casa.
Si tan quedat més preguntes o tens més curiositat sobre el món de la etnobotánica, no dubtis en escriure’ns. Estarem encantats d’explicar-te més coses.